Το τρελοκομείο: Άρθρα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Προσοχή στα κινητά


Και να... μετά από τόσο καιρό μπόρεσε και βγήκε στην επιφάνεια ένα τόσο σημαντικό θέμα. Τα iPhone 4 της κατασκευάστριας εταιρείας Apple, διαβάζουν και αποθηκεύουν πληροφορίες των σημείων που επισκέφθηκε το κινητό σας. Και μάλιστα αυτά τα στοιχεία σώζονται μέσα στο κινητό τηλέφωνο χωρίς να κρυπτογραφηθούν. Με απλά λόγια μπορεί να γίνει και ο ρουφιάνος της παρέας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πολλά. Μπορεί να είναι μέχρι και αιτία διαζυγίου μεταξύ ζευγαριών ή και μίας ολόκληρης οικογένειας, μιας και η γυναίκα σας μπορεί να δει στα κρυφά τα μέρη που εσείς επισκεφτήκατε. Εάν εσείς λοιπόν παλιότερα κάνατε τέτοια γκάφα, δηλαδή να πάτε σε κάποιο απαγορευτικό μέρος για εσάς με το αγαπημένο σας iPhone, τότε υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να τα βάψετε μαύρα. Και αυτό γιατί τίποτα δε μπορεί να ξεφύγει από το βλέμμα της ανελέητης συζύγου σας... Καιρός λοιπόν, να αρχίσετε να συμφιλιώνεστε ακόμα περισσότερο μαζί της, να της στέλνετε λουλουδάκια και να της λέτε γλυκόλογα με την ελπίδα ότι δε θα ακουμπήσει αυτό το καταραμένο iPhone στα χέρια της.
Και σα να μην έφτανε μόνο αυτό, στη φόρα βγήκε και άλλη πληροφορία. Τα αγαπημένα μας κινητά τηλέφωνα που κουβαλάνε μέσα τους το λειτουργικό σύστημα της Google, το ξακουστό Android, μαζεύουν επίσης στοιχεία τα οποία αποστέλλονται στην κατασκευάστρια εταιρεία. Έτσι όπως πάει, στο τέλος θα ξέρουν και τι ώρα πάμε στη τουαλέτα για την ανάγκη μας (αν δε το ξέρουν ήδη).
Η απάντηση και των δύο εταιρειών Google και Apple πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως στα κινητά που κουβαλάνε το λειτουργικό σύστημά τους υπάρχει η επιλογή (εάν θέλουν οι χρήστες) να απενεργοποιήσουν της λεγόμενες υπηρεσίες εντοπισμού (location services) με αποτέλεσμα να μην αποστέλλεται τίποτα στους κεντρικούς υπολογιστές τους. Δυστυχώς όμως, εάν οι χρήστες επιλέξουν κάτι τέτοιο, δε θα μπορούν να γευτούν πολλές υπηρεσίες που μπορεί να σχετίζονται με αυτό. πχ. χάρτες της περιοχής στην οποία βρίσκεται το κινητό, ο καιρός σε εκείνη τη περιοχή ή ακόμα και το κυκλοφοριακό στους δρόμους εκείνους.
Καλώς ή κακώς, παρόλο που τα οφέλη από τη χρήση της καινούριας τεχνολογίας είναι μεγάλα, αυτά μας δημιουργούν πρόβλημα. Προσοχή λοιπόν επίδοξοι μπαμπάδες, μη τυχών και γυρίσετε σπίτι και αντί για φιλάκι από τη γυναίκα εισπράξετε σφαλιάρα από τον πλάστη της κουζίνας!
Ποιο αναλυτικά, συγκεκριμένα τα iPad και τα iPhone της κατασκευάστριας Apple, περιέχουν ένα αρχείο με όνομα 'consolidated.db' το οποίο περιέχει σε μη κρυπτογραφημένη μορφή όλες τις κινήσεις που έκανε το κινητό σας το τελευταίο δεκάμηνο και μάλιστα αναγράφει και τη χρονική στιγμή. Είμαι περίεργος λοιπόν. Θα μπορούσε ένας χάκερ με χρήση της τεχνολογίας WiFi ή δια μέσω Bluetooth να υποκλέψει με κάποιον τρόπο αυτό το αρχείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου