Το τρελοκομείο: Άρθρα

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Βηματομετρητές. Τι είναι;



Ο βηματομετρητής είναι μία συσκευή η οποία μετράει τα βήματα που κάνει κάποιος άνθρωπος. Αυτή συναντάται σε ηλεκτρονική ή μηχανική μορφή και είναι πάντοτε φορητή. Το βάρος των βηματομετρητών δε ξεπερνάει συνήθως τα 200 γραμμάρια και στα περισσότερα μοντέλα πρέπει να φοριούνται στη ζώνη του παντελονιού για να μπορούν να μετρούν σωστά τα βήματα. Συνήθως οι ηλεκτρονικοί βηματομετρητές έχουν τη δυνατότητα να μας δείξουν και την απόσταση που διανύθηκε. Αυτό γίνεται, αφού και μόνο αφού ο χρήστης καταχωρήσει στη μνήμη του βηματομετρητή το μήκος του διασκελισμού του (δηλαδή την απόσταση που διανύεται από το ένα βήμα στο άλλο). Έτσι, η συσκευή πολλαπλασιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει με την απόσταση του διασκελισμού μπορεί να βρει προσεγγιστικά την απόσταση που έχει διανύσει ο χρήστης. Οι τελευταίας τεχνολογίας βηματομετρητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετρούν προσεγγιστικά και τις θερμίδες που έχουν καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης από τον χρήστη.

 

Οι βηματομετρητές είναι απαραίτητοι σε όσους κάνουν δίαιτα, στους υπερτασικούς, στους διαβητικούς, στους αθλητές, στους προπονητές, στους Ιατρούς, στα Ινστιτούτα γυμναστικής, κλπ. Συνήθως χρησιμοποιούνται και σα κίνητρο από τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Αυτό γίνεται γιατί χρησιμοποιώντας τους, ο χρήστης (αθλητής ή όχι) έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον εαυτό του και να προσπαθήσει να 'σπάσει' το προηγούμενο ρεκόρ του. Δηλαδή να ξεπεράσει τη διανυθείσα απόσταση ή τον αριθμό βημάτων που ολοκληρώθηκαν σε προηγούμενη ημέρα. Συνήθως, ένας αριθμός της τάξεως των 10000 βημάτων ημερησίως είναι αρκετός για να αποκτήσει κάποιος σταδιακά μία καλή φυσική κατάσταση. Υπολογίζοντας και το γεγονός ότι στον μέσο άνθρωπο το μέγεθος του διασκελισμού είναι περίπου 80 πόντοι, αυτό αντιστοιχεί σε μία διανυθείσα απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων.


Τον τελευταίο καιρό, οι βηματομετρητές έχουν αρχίσει και ενσωματώνονται σε ολοένα και περισσότερες συσκευές (γενικά ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα ή και συσκευές αναπαραγωγής ήχου). Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι οι απλοί βηματομετρητές δε μπορούν να υπολογίσουν την ένταση της άσκησης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και από τον χρήστη βάζοντας σα στόχο την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων σε συγκεκριμένο χρόνο (πχ. 1000 βήματα στα επόμενα 10 λεπτά). Ευτυχώς, η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε πλέων οι σύγχρονοι (ψηφιακοί μόνο) βηματομετρητές να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους υπολογισμούς και να έχουν περαιτέρω λειτουργίες.


Έναν τέτοιο βηματομετρητή θα ήθελα να παρουσιάσω τώρα μάλιστα. Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο τρέχει σε συγκεκριμένα μοντέλα κινητών τηλεφώνων τα οποία έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows Phone της Microsoft. Το εν λόγω λογισμικό ονομάζεται 'Pedometer Master' και μπορείτε να το βρείτε στη παρακάτω τοποθεσία:


 Αυτό λοιπόν το λογισμικό συνεργάζεται με τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός κινητού τηλεφώνου (το GPS και το επιτανχυσιόμετρο) και με τη χρήση αυτών μπορεί και λειτουργεί σαν έναν υπερσύγχρονο βηματομετρητή που έχει τη δυνατότητα να καταγράψει δεκάδες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της άθλησης του χρήστη. Κάποιες από τις πιο βασικές ενδείξεις που μπορεί να καταγράψει είναι:


1) Η διανυθείσα απόσταση που ολοκληρώθηκε ανά πάσα στιγμή από τον χρήστη. Το λογισμικό αυτό με χρήση του GPS μπορεί να σας δώσει την απόσταση με ακρίβεια 5 εώς 10 μέτρων.
2) Τη διάρκεια της άσκησης
3) Τη μέση ταχύτητα κατά την οποία εκτελέστηκε η πορεία (χιλιόμετρα ανά ώρα ή μίλια ανά ώρα).
4) Τον ακριβή αριθμό τον βημάτων που εκτελέστηκαν κατά την άσκηση με μία πάρα πολύ μικρή απόκλιση της τάξεως του 0.5%.
5) Τις θερμίδες που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.
6) Τον μέσο όρο του μεγέθους του διασκελισμού (πχ. 82 πόντους).
7) Την ένταση της άσκησης ανά πάσα στιγμή.
8) Την πορεία που διανύθηκε από το χρήστη, πάνω σε ένα χάρτη.
9) Αναλυτικά γραφήματα της διαδρομής (πχ. ανά λεπτό την μέση ταχύτητα, θερμίδες που καταναλώθηκαν ανά λεπτό, κλπ).
10) Μπορεί να καταγράφει όλες τις διαδρομές στο ιστορικό του και στο τέλος μίας περιόδου (μέρας, μήνα ή έτους) να εμφανίζει συγκεντρωτικές τιμές.

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει επίσης δεκάδες άλλες δυνατότητες. Σε επόμενο άρθρο, θα αναφέρω πιο πολλές λεπτομέρειες. Προς το παρόν μπορείτε να απολαύσετε ένα βιντεάκι που δείχνει κάποιες από αυτές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου